Hoe werkt het

Aanmelden

Ouders kunnen hun kind zelf aanmelden voor speltherapie. Scholen, instellingen of huisartsen kunnen speltherapie adviseren. Neem telefonisch of per mail contact met me op, zodat ik in een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek een inschatting kan maken of speltherapie passend kan zijn.

Intakegesprek

In dit gesprek vertelt u als ouders waar u zich zorgen over maakt en wat de hulpvraag is. Ook gaan we in op de ontwikkeling en levensloop van uw kind. Beide ouders zijn bij dit gesprek aanwezig, uw kind is hier niet bij. U maakt kennis met mij als speltherapeut en krijgt een beeld van  de werkwijze. Na dit gesprek beslist u of we gaan starten met de spelsessies.

Observatiefase

De eerste 3 spelsessies staan in het teken van wennen en leren kennen. Ik kijk naar de manier waarop uw kind contact maakt, wat en hoe het speelt en welke thema’s naar voren komen. In een adviesgesprek met u bespreek ik mijn bevindingen. We kijken of speltherapie helpend kan zijn en zo ja, aan welke doelen we gaan werken. Dit leg ik vast in een ondersteuningsplan.

Behandelfase

Uw kind komt wekelijks op een vast moment naar de spelkamer. Door te spelen en eventueel te praten, kan het zijn/ haar ervaringen uiten en verwerken. Ook leert uw kind te experimenteren met nieuw gedrag. Als ouder bent u onmisbaar tijdens het therapietraject van uw kind. U maakt dan ook actief deel uit van dit proces. Na elke 5 sessies (of eerder als dat gewenst is) plannen we een ouderbegeleidingsgesprek. Een kind dat met therapie start, kan ander gedrag laten zien, ook thuis en op school. Het is fijn als u begrijpt waar dat gedrag vandaan komt en hoe u erop kunt reageren. Als u dat prettig vindt, is het mogelijk dat ik ook met andere betrokkenen, zoals de leerkracht of een familielid, contact heb. In elk ouderbegeleidingsgesprek bekijken we de voortgang van de doelen en stellen we deze waar nodig bij. Hoe lang de therapie duurt, is afhankelijk van de hulpvraag en hoe het proces verloopt. 

Afrondingsfase

Wanneer de ontwikkeling van uw kind weer in beweging is gekomen, ronden we de therapie af. Dit gebeurt op een manier die past bij uw kind. Ook met u als ouders blik ik terug op de therapie, het verloop en hoe nu verder.